Basisrichtlijn om de geschikte wijn bij een gerecht te kiezen
Welke wijn u kiest als u een dineetje geeft, hangt natuurlijk af van uw persoonlijke smaak.
Of van de voorkeur van uw gasten aan tafel, als u die tenminste weet.
Toch zijn er wel bepaalde ‘regels’ en etiquettes voor. Het is belangrijk dat de wijn en het gerecht dat u serveert, goed met elkaar in harmonie zijn.
Dan zullen de beide smaken -van de wijn en het gerecht- elkaar versterken.
- De smaken mogen elkaar nooit overheersen
- De volgorde bij een 'meer gangen diner' is belangrijk
De volgorde van de wijnen bij een meer gangen diner is belangrijk. Als u een uitgebreid etentje geeft -waarbij u meerdere wijnen wilt serveren- is het goed om in grote lijnen het volgende te onthouden:
- Eenvoudige wijn komt voor Betere wijn
- Jonge wijn komt voor Oudere wijn
- Droge wijn komt voor Zoete wijn
- Witte wijn komt voor Rode wijn
Combinatie van de wijn en het gerecht
Voor de juiste combinatie van wijnen met het gerecht c.q. gerechten, zijn een paar algemene regels of globale richtlijnen te geven.
Let wel: het blijft natuurlijk altijd een kwestie van persoonlijke smaak. Als u een bepaalde wijn niet lekker vindt, kunt u beter een andere wijnsoort kiezen, ook al
past deze ‘officieel’ niet bij het betreffende gerecht.
Voorgerecht en Wijn
Drink bij voorgerechten droge, niet te zware witte wijnen
Soepen en Wijn
- Lichte witte wijn
- Lichte rode wijn
Vis, Schaal- en Schelpdieren
Een ‘vis moet zwemmen’ klinkt u vast bekend in de oren. Maar waarin?
Schenk bij visgerechten, zeebanket, schaal- en schelpdieren (krab, kreeft)
- Droge witte wijn of
- Licht mousserende wijn (niet te zoet)
Kip, Varkensvlees en Kalfsvlees
Serveer bij gerechten van deze drie vleessoorten
- Stevige witte wijn (houtgelagerd). Denk b.v. aan Bourgogne
- Lichte rode wijn. Zoals b.v. Beaujolais of een pittige Rosé
- Rood Vlees, Wild en Gevogelte
Bij gerechten met rood vlees, wild of gevogelte
- Stevige, mooie rode wijn, b.v. Bourgogne of
- een mooie rode Bordeaux
Kaas, Kaasgerechten, Kaasfondue
Schenk bij de wat ‘zwaardere’ kaasgerechten bij voorkeur
- Dezelfde rode wijn als bij het voorgerecht
- Bij milde kaas : een vriendelijke lichte wijn
- Bij pittige kaas: een stoere wijn
- Bij oude kaas smaakt Port heel goed
Dessert, zoet nagerecht of fruit
Als u bij het nagerecht c.q. dessert aangekomen bent en nog enigszins helder, serveert u dan afsluitend een fris toetje
- Een ijskoud geserveerde witte dessertwijn, b.v. Sauternes of Eiswein.