Sinds jaar en dag worden van deze druiven klassewijnen gemaakt
Chardonnay
De Chardonnay is de druivensoort waarvan topwijnen uit de Bourgogne worden gemaakt. Maar ook in andere landen worden heerlijke wijnen van de Chardonnay gemaakt. De druif groeit goed in zowel een koel als een warm klimaat. Daardoor ontstaan er veel verschillende wijnen. De smaak varieert van fris en appelig tot vol en romig. De Chardonnays uit Bourgogne zijn fijn en fruitig, Australische en Californische Chardonnays zijn weelderig en smaken, door de eikenhouten vaten waarin ze rijpen, meer of minder naar vanille. In Noord-Italië worden er frisse wijnen van gemaakt.
Champagne van de Chardonnay: voor Champagne worden drie druivensoorten gebruikt: de witte Chardonnay, de blauwe Pinot Noir en de blauwe Pinot-Meunier. Maar staat de aanduiding 'blanc de blancs' op het etiket, dan is alleen de Chardonnay gebruikt.
Wijnen van de Chardonnay: witte Bourgognes, Champagne, Chablis, Meursault, Mácon- Villages en Pouilly-Fuissé.
Geur en smaak: Perzik, Meloen, Ananas, Boter (babbelaars) Toost, Noten, Exotisch fruit en Citrusfruit.
Sauvignon-Blanc
De Sauvignon-Blanc doet het uitstekend in de Loirevallei, de Bordeaux en het zuidwesten van Frankrijk. Ook in Italië, Oost- Europa en in de nieuwe wijnlanden wordt deze druif veel verbouwd. De wijnen van de Sauvignon-Blanc zijn geurig en fruitig. Ze zijn pittig en fris en bedoeld om jong te drinken. Granny Smith-appels en kruisbessen, komt u erin tegen. Deze duivensoort komt ook voor in de fluweelzachte, zoete Sauternes en in andere dessertwijnen.
Wijnen van de Sauvignon-Blanc: Pouilly-Fumé, Sancerre, Entre-Deux-Mers, Bordeaux blanc, Bergerac, Côtes de Duras, Fumé blanc (Amerika en Australië) en Blanc fumé (Zuid-Afrika).
Geur en smaak: Groene appels, Kruisbessen, Grapefruit, Asperges (uit blik) en Gemaaid gras.
Sémillon
Een Sémillon geeft ronde, zachte wijnen waarin zowel rijp oranje fruit (mango, perzik en abrikoos) als vers gemaaid gras zijn te proeven. Omdat de Sémillon niet veel zuren bevat, wordt hij bijna altijd met andere druiven gemengd. In Bordeaux, zijn plaats van herkomst, gebeurt dat met de veel frissere Sauvignon-Blanc en in bijvoorbeeld Australië ook wel met de Chardonnay. Omdat de Sémillon gevoelig is voor de zogenaamde 'pourriture noble' (of 'edele rotting' zoals deze productiemethode in het Nederlands heet) kunnen er ook bijzondere dessertwijnen, zoals Sauternes en Barsac, van gemaakt worden.
Pourriture noble: bij 'pourriture noble' of 'edele rotting' dringt een goedaardige schimmel de druif binnen en verandert de samenstelling van het sap. De druif verschrompelt en als er dan ook nog laat geoogst kan worden, is het sap zeer geconcentreerd en weelderig zoet. Daardoor zijn deze druiven heel geschikt voor de productie van dessertwijnen.
Wijnen van de Sémillon: Graves, Sauternes, Barsac en Monbazillac.
Geur en smaak: Abrikoos, Perzik, Mango, Gemaaid gras, Boter (babbelaars), Geroosterd brood en Honing.
Bordeauxdruif met Bourgognesmaak
In de Australische Hunter Valley worden verrassende wijnen van de Sémillon gemaakt. De verrassing zit 'm vooral in de gedaanteverwisseling die de druif hier ondergaat. De wijn lijkt namelijk helemaal niet op een frisse, droge Bordeaux, maar heeft veel meer van een romige Chardonnay uit de Bourgogne.
Riesling
De Riesling werd oorspronkelijk langs de Rijn en de Moezel verbouwd, maar wordt inmiddels over de hele wereld aangeplant. Daardoor ontstaan er de meest uiteenlopende wijnen; van strakdroog tot honingzoet, van licht en tintelfris tot stroperig en fluweelzacht. Een Riesling is altijd fris en fruitig en heeft een behoorlijke hoeveelheid zuren en bloemige aroma's. Net zoals de Sémillon is ook deze druif gevoelig voor 'pourriture noble' of edele rotting. Wijnen gemaakt van de Rieslingdruif worden bijna altijd Riesling genoemd.
Geur en smaak: (Groene) appels, Citrusfruit, Passievrucht, Honing, Mineralen, Benzine en Bloemen
Gewürztraminer
De Gewürztraminer levert bloemige, zwoele goudgele wijnen die je als geparfumeerd zou kunnen omschrijven. Een Gewürztraminerwijn uit de Elzas ruikt zoet, maar smaakt droog. In Duitsland, waar hij als traminer door het leven gaat, worden er ook zoetere wijnen van gemaakt. Veel droge wijnen zijn in hun jonge jaren bleek of lichtgeel van kleur. De Gewürztraminer niet. De druif is namelijk niet groen, maar roze-bruin waardoor de wijn een mooie, warmgele gloed krijgt. Wijnen gemaakt van de Gewürztraminer heten Gewürztraminer of Traminer.
Verwarrende namen: soms zegt de naam van de druif iets over z'n geur en smaak. Maar er zijn ook voorbeelden waarbij die naam verwarring schept. In een 'melon de Bourgogne' verwacht je meloen-aroma's, maar die komen er niet in voor. En door het woord Gewurz in de ronduit bloemige, geparfumeerde Gewürztraminer wordt hij door velen kruidig genoemd.
Geur smaak: Lychees, Passievrucht, Bloemen, Mango en Kaneel
Chenin Blanc
Oorspronkelijk afkomstig uit de Loirevallei heeft de Chenin Blanc overal in de wijnwereld een plekje veroverd. Daarom wordt er alles van gemaakt: droge, half-droge, zoete en mousserende wijnen. De Chenin Blanc is zeer aromatisch en bevat veel frisse zuren. Een jonge, droge Chenin Blanc ruikt naar groene appels en soms ook naar kaas. In de zoetere en rijpere varianten proeft u vooral oranje fruit zoals perzik en abrikoos. Alle wijnen van de Chenin Blanc hebben iets bloemigs en ruiken een tikkeltje zoet, zelfs als ze strakdroog smaken.
Mousserende Chenin Blanc: in de Loirevallei worden veel mousserende wijnen gemaakt. Hiervoor wordt de Chenin Blanc gebruikt. Ook in deze wijnen is het bloemige aroma van de druif te ruiken en te proeven.
Wijnen van de Chenin Blanc: Vouvray, Saumur, Anjou, Coteaux du Layon en Steen (Zuid-Afrika)
Geur en smaak: Honing, Appel, Kiwi, Perzik, Abrikoos, Noten en Bloemen
Voor liefhebbers met geduld
In Coteaux du Layon, Quarts de Chaume en Bonnezeaux kan van de Chenin Blanc een fluweelzachte, kruidige, zoete dessertwijn worden gemaakt. Maar die unieke, geconcentreerde smaak laat wel een poosje op zich wachten. In z'n jonge jaren hebben de frisse zuren namelijk de overhand. Pas na acht à tien jaar komt deze zoete Chenin Blanc pas helemaal tot z'n recht. Sommige kunnen wel twintig jaar bewaard blijven.
Andere bekende witte druiven
Ook van deze witte druiven worden bekende of typische wijnen gemaakt
Airén
De meest aangeplante druivensoort ter wereld is de Airén uit Spanje. Die eer heeft hij te danken aan zijn dikke schil, die de druif beschermt tegen de extreme weersomstandigheden op de Spaanse hoogvlakte. Van de Airén worden eenvoudige, frisse wijnen, zoals de witte wijn uit La Mancha gemaakt. Het zijn wijnen die jong het lekkerst smaken. De Airén wordt vaak gecombineerd met andere druiven, ook met blauwe. Zo maakt het frisse sap van de Airén de warme, zware rode wijnen uit Valdepeňas wat lichter.
Aligoté
De Aligoté is te omschrijven als een eenvoudige uitvoering van de Chardonnay. Net zoals de Chardonnay heeft de Aligoté fruitige aroma's maar hij heeft minder kracht, minder body en in verhouding veel zuren. De druif wordt vooral met andere soorten gemengd, maar is ook als cépagewijn te koop. Hij heet dan 'Bourgogne Aligoté'.
Klassieke Kir
Aligoté is de wijn waarmee een echte Kir wordt gemaakt. Schenk een scheutje crème de cassis in het glas en vul het aan met een Bourgogne Aligoté.
Clairette
De Clairette is een onopvallende, neutrale druif uit de Rhônevallei die in veel opvallende wijnen voorkomt. Bijvoorbeeld in de witte Châteauneuf-du-Pape, de Côtes du Rhône en in witte wijnen uit de Provence. In één wijn is deze druivensoort wel heel duidelijk te proeven: de geurige, milddroge mousserende Clairette de Die uit de Rhônevallei. De Clairette wordt ook gebruikt voor de mousserende Zuidafrikaanse Vonkelwyn.
Colombard
Van de Colombard worden soepele, een tikkeltje zwoele droge witte wijnen gemaakt. U ruikt en proeft meloen, lychees en bloemen in deze lichtgeparfumeerde wijnen. De Colombard groeit in het zuidwesten van Frankrijk, maar ook in Californië en Australië. Daar wordt de naam van deze druif vaak aan de wijn gegeven, soms samen met een tweede druif die met de Colombard gecombineerd wordt. Bijvoorbeeld Colombard-Chardonnay of Colombard-Sémillon. In Frankrijk komt de Colombard onder andere als Vin de pays de Côtes de Gascogne op de markt.
Godello
Een hoogwaardige, aromatische druif, afkomstig uit Galicia. Er zijn recentelijk maatregelen genomen om de aanplant van Godello te bevorderen, vooral in Valdeorras DO.
Herkomst: Spanje
Soort: Wit
Kenmerken: De beste wijnen hebben een soort rijp, vol (maar niet zoet), bijna perzikachtig fruit, dat we ook bij de albariño zien, hoewel godello wat meer zuur heeft. Dit belooft één van de belangrijkste witte wijndruiven uit Spanje te worden.
Malvasia
De Malvasia is een van de weinige druiven die in meer of mindere mate naar druiven ruikt en smaakt. De druif groeit overal ter wereld, maar zijn naam staat zelden op het etiket. Wijnen van de Malvasia zijn donkergeel, krachtig en kruidig. Ze kunnen goed ouderen. Hoewel de Malvasia steeds minder vaak gebruikt wordt, is het toch de druif die Italiaanse en Spaanse wijnen geurig maakt. De Malvasia wordt ook verwerkt in Madera en witte Port.
Muscat
Ruikt de wijn naar druiven? Dan moet het om een wijn van de Muscatdruif gaan. Of hij nu droog smaakt als in Elzasser Muscat, zoet als in een Muscat de Beaumes-de-Venise, licht mousserend als in een Moscato: de Muscat haalt u eruit. Deze druif levert intense, zwoele, bloemige wijnen.
Müller-Thurgau
De Müller-Thurgau is de meest verbouwde druif van Duitsland, maar hij komt ook voor in Luxemburg, de Franse Elzas, Oostenrijk, Zwitserland, Nieuw-Zeeland en zelfs in Nederland en Engeland. Deze druif levert een aromatische, bloemige, zwoele witte wijn. In Duitsland wordt hij vaak gecombineerd met andere variëteiten voor halfdroge wijnen. De Elzasser Müller-Thurgau heeft een zoete geur, maar smaakt droog.
Herr dr. Müller uit Thurgau
De Müller-Thurgau is een kruising tussen de Riesling en de Sylvaner. Dokter Müller, afkomstig uit het Zwitserse Thurgau, zocht naar een mogelijkheid om de voordelen van beide druivensoorten te combineren en de nadelen zoveel mogelijk uit te sluiten. In 1883 kwam de kruising op de markt. De nieuwe druif kreeg de naam van z'n uitvinder. In Luxemburg wordt hij naar zijn tweede naam genoemd: Rivaner.
Melon de Bourgogne
Melon de Bourgogne is veel beter bekend onder zijn synoniem: Muscadet. Zijn naam, 'Melon de Bourgogne', zal ongetwijfeld iets zeggen over z'n herkomst, maar de druif wordt nu vooral langs de Loire verbouwd. Daar, in de Pays Nantais, wordt hij gebruikt voor de Muscadet: een lichte tintelfrisse, soms zelfs zilte wijn die heel weinig kleur heeft.
Pinot Blanc
De Pinot Blanc heeft weinig zuren en is daardoor aangenaam mild en tegelijkertijd fris en fruitig. U ruikt vooral appels, noten en soms lavendel. De Pinot Blanc groeit overal in de wereld. In Europa zijn vooral de Elzasser Pinot Blanc en de Italiaanse Pinot Blanco populair. Van de Pinot Blanc worden ook sappige mousserende wijnen gemaakt.
Sylvaner
De Sylvaner wordt vooral in de Franse Elzas en in Duitsland (als silvaner) verbouwd. Hij is mild van smaak, licht-fruitig en ruikt en smaakt een beetje naar biscuitjes en noten. Toch is hij over het geheel genomen tamelijk neutraal. Daardoor is het een wijn die bijna iedereen lekker vindt. Ideaal voor een feestje met veel verschillende gasten.
Trebbiano/Ugni Blanc
De Italiaanse Trebbiano is dezelfde druif als de Franse Ugni Blanc. Hoewel er in Italië wijnen van uitsluitend Trebbiano worden gemaakt, bijvoorbeeld in een Trebbiano d'Abruzzo, is het toch een typische mengdruif. Hij is neutraal van geur en smaak en heeft frisse zuren. Daarom is hij in vrijwel alle Italiaanse witte wijnen terug te vinden. Orvieto, Soave, Frascati, Verdicchio dei Castelli di Jesi: de Trebbiano heeft eraan meegewerkt. In Frankrijk wordt de Ugni Blanc van oudsher voor de productie van Cognac en Armagnac gebruikt. Tegenwoordig komt hij ook voor in de Vins de Pays uit de Côtes de Gascogne en de Provence.
Viognier
De Viognier is een kwetsbare, wispelturige druif, maar er kunnen fantastische wijnen van worden gemaakt. Daarom zijn beroemde Viognierwijnen, zoals de Condrieu, vrij kostbaar. Het speciale van de Viognier zit in de combinatie van zacht en kracht. In de droge, volle wijnen proeft en ruikt u abrikozen, perziken en bloemen. De druif stamt uit de Rhônevallei, maar wint ook in andere landen aan populariteit. Tegenwoordig worden er ook veelbelovende wijnen van gemaakt in de Languedoc, Californië en Australië.
Viura/Macabeo
In de Rioja heet hij Viura, in de rest van Spanje wordt hij Macabeo genoemd. Er worden tamelijk lichte, fris-fruitige wijnen van gemaakt die soms naar bloemen geuren. Omdat de aroma's snel verloren gaan, moeten de wijnen van de Viura jong gedronken worden. Witte Rioja en Navarra's worden van de Viura gemaakt.
Verdicchio
De Verdicchio is een van de druivensoorten die voor Italiaanse witte wijnen worden gebruikt. Meestal wordt hij gecombineerd met andere variëteiten. De Verdicchio heeft iets van fruit in de geur en de smaak, maar is vooral fris en droog. Een bekende Verdicchiowijn is de Verdicchio dei Castelli di Jesi. Ook in Spumante, de Italiaanse mousserende witte wijn, komt de Verdicchio voor.
Verdejo
De Verdejo is een Spaanse druif die vooral groeit in Rueda, een gebied in het noordwesten van Spanje. In de geur en smaak zijn fris fruit, kruizemunt en noten te ontdekken. Wijnen van de Verdejo zijn licht, fijn en geurig. De Rueda superlor bestaat voor minimaal 85% uit Verdejodruiven.