Neus: heerlijke aroma's van vruchten en bloemenSmaak: zowel het fris fruitige van groene appel en limoen als het zachte van rijpe perzikWijn-Spijs: heerlijk bij diverse vis gerechten maar ook bij schaal en schelpdieren en natuurlijk aspergesTemperatuur: koel serveren bij 10-12 °CBordeaux is 's werelds beroemdste gebied voor rode wijnen en misschien wel voor wijn in het algemeen. Het is groot - met meer wijngaarden dan in heel Duitsland of Zuid-Afrika te vinden zijn - en heeft grandeur. Grootse wijnen komen er van châteaux die meer op kastelen dan op boerderijen lijken, met vatenkelders waar strak geordende rijen barriques met honderden tegelijk in bijna gewijde stilte liggen te rijpen.De meeste Bordeauxwijnen worden gemaakt van twee of meer druivenrassen wat ook wel assemblage wordt genoemd. Het grote voordeel hiervan is dat men wat meer speelruimte heeft bij het corrigeren van eventuele problemen in moeilijke jaren. Bordeaux produceert naast geweldige rode wijnen ook grote hoeveelheden droge en zoete witte wijn. De droge Sauvignon en Sémillon heeft als paradepaardjes de op hout vergiste crus uit Pessac-Léognan en de zoete Bordeaux in ultieme vorm komt uit Sauternes en Barsac, een enclave in de Graves. De combinatie Sémillon-botrytis resulteert daar in fantastisch rijke wijnen met als onbetwiste nummer 1 Château d'Yquem.Château Laborde Blanc is gemaakt van 100% Sauvignon Blanc. Lekker als aperitief, maar ook bij vis, zeevruchten, gevogelte, rauwkostsalades en bij een dessert zoals fruitsalade of panacotta.