Het in de 19e eeuw gebouwde château is misschien wel het meest imponerende bouwwerk van de hele Médoc. Gedurende de 19e en 20e eeuw wisselde het château vaak van eigenaar, wat de consistentie van de wijnen niet altijd ten goede kwam. Sinds de overname in 1978 door de supermarkt magnaat André Mentzenopoulos, die overigens al sinds 1958 in Frankrijk woonde, is de rust wedergekeerd en horen de wijnen elk jaar weer bij de absolute top.
André overleed echter plotseling in 1980, waarna zijn dochter Corinne de teugels overnam en tot de dag van vandaag zeer betrokken is bij het château. Naast grote investeringen in zowel de kelders als de wijngaarden werd in 1983 Paul Pontallier aangesteld als technisch directeur, een rol die hij vandaag de dag nog steeds vervuld.
De wijngaarden zijn verspreid over 82 hectare verdeeld, aangeplant met 75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot en kleine delen Cabernet Franc en Petit Verdot. Daarnaast staat er ook nog Sauvignon Blanc aangeplant, wat vrij ongebruikelijk is in de Margaux. “Er zit wel wat variatie in de grondsoorten van het domein,maar Cabernet Sauvignon, van de diepe kiezelgrond met kleine hoeveelheden zand en klei, blijft de essentie van Château Margaux” aldus Pontallier. De stokken zijn gemiddeld 35 jaar oud, met uitlopers tot wel 70 jaar. De laatste 20 jaar zijn er steeds meer stappen richting biologische wijnbouw gezet, zo worden er bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen meer gebruikt.
De oogst vindt altijd handmatig plaats, met behulp van een team van 300 plukkers. Na een strenge handmatige selectie vindt de fermentatie plaats in een combinatie van grote foudres, roestvrijstalen vaten en kleinere nieuwe houten vaten. De rijping van 18-24 maanden vindt vervolgens plaats in 100% nieuwe barriques, gevolgd door een traditionele klaring met behulp van eiwit.
Notities Chateau:
For a number of years now, we have had a succession of great and very great vintages, surely proving that, at least so far, the weather conditions have particularly favoured the ripening of the Cabernet grapes. It shouldn’t be overlooked though, that this success has also been the result of more and more rigorous selection: in 2006, barely 36% of the crop went into the first wine, which will only be a third by the time it is bottled, after the unavoidable loss of the lees wine at each racking.
One single batch of Merlot, though of remarkably high quality, finally went into the blend, but it only represents 4% of the whole… It is the first time we have had so little. The Petit Verdot (4%) and the Cabernet Franc (2%) make up their usual proportions; they each bring added complexity that is difficult to define, but is most certainly a necessary contribution to the character of the wines of Château Margaux.
The Cabernet Sauvignon therefore takes up almost all of the place: 90%! It brings to the 2006 an extraordinary aromatic finesse, a tannic richness that is second only to the 2005; and a particularly dense and tight-knit texture. The finish is very long, fresh and lively, a little bit firm but already packed with flavour.
2006 is therefore a great Château Margaux vintage. Of course, it is not 2005, or 2000; those vintages are exceptional. But it does
http://www.chateau-margaux.com/en/vins/grand-vin-du-chateau-margaux,w,1,y,2006