Baron Philippe de Rothschild bereikte in 1973 het ondenkbare, Château Mouton Rothschild werd gepromoveerd van 2e naar 1e Grand Cru Classé, de enige aanpassing die ooit gedaan is aan de classificatie van 1855.
Hetzelfde jaar nog werd het label door Picasso ontworpen en het huismotto aangepast: “Premier je suis, second je fus, Mouton ne change”. In werkelijkheid was de promotie echter geen grote verrassing, al decennia lang genoot de wijn dezelfde prijs en reputatie als de andere premier cru’s. Sinds 1945 liet de baron het etiket elk jaar ontwerpen door een andere beroemde kunstenaar, wat ongetwijfeld bij heeft gedragen aan de reputatie van meest beschreven en bezochte château van Bordeaux.
De wijngaarden liggen grotendeels op het Carruades Plateau en het Grand Plateau, welke beiden uit vrij homogene kiezelgrond bestaan en ook wijngaarden van Ch.Lafite herbergen. Aangeplant staat een grote meerderheid van 80% Cabernet Sauvignon, aangevuld met 12% Merlot en 8% Cabernet Franc. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is met 50 jaar relatief hoog, met enkele percelen die zelfs een gemiddelde van 70 jaar aantikken.
Sinds P.Dhalluin, voorheen wijnmaker van Ch.Branaire-Ducru, aangesteld werd in 2003 zijn er enkele aanpassingen gedaan in de kelder. Zo worden bijvoorbeeld de barriques lichter getoast, is de fermentatietemperatuur verlaagd en is de selectie voor de grand vin drastisch verkleind. Doel van de veranderingen is niet om de stijl van de wijn te veranderen, maar om de elegantie en precisie te vergroten. Na fermentatie in barriques rijpt de wijn nog een indrukwekkende 22 maanden op 100% nieuw eiken.
Mouton Rothschild staat dan ook bekend als de meest uitbundige van de Pauillac premier cru’s, met een exotische, voluptueuze stijl die in contrast staat met de elegantie van Ch. Lafite en de statigheid van Ch. Latour.
notities chateau:
Harvest23 September to 13 October
Varietal mix
Cabernet Sauvignon 88%
Merlot 12%
Tasting notes
The wine has a very deep, almost black colour with glittering highlights.
The stylish and complex nose offers a wide array of aromas, bilberry, blackcurrant and blond tobacco mingling with subtle cedarwood and spice.
The palate immediately shows all the wine’s density and refinement: very forward ripe fruit flavours are perfectly integrated with patrician, well-rounded tannins, revealing remarkable structure and balance.
The opulent and long finish confirms the very great success of this Mouton Rothschild, no effort having been spared to enable the wine to fully express the exceptional qualities of the 2009 vintage.
Château Mouton Rothschild 2009
Climatic conditions
Nature was particularly kind in 2009, providing conditions that favoured the vegetation cycle and helped the grapes to reach full maturity.
Winter was a little colder than usual, though in the period to March the region had 204 hours of sunshine more than the average for the last thirty years.
April was very wet and May often stormy. Flowering took place rapidly and evenly around 5 June.
Summer set in from mid-June, bringing remarkable levels of sunshine and little rainfall. The very fine weather and high level of hydric stress, barely alleviated by a few showers, enabled the grapes to ripen slowly to full maturity. Temperatures in August were 1.4° C higher than the average. The ideal weather continued into September as cool nights alternated with hot days.
The weather, encouraging the concentration of aromas and flavours and the accumulation of anthocyans, brought the crop to harvest in perfect condition.
Picking began with the Merlot on 23 September and ended with the Cabernet Sauvignon on 6 October. The grapes were extremely healthy, containing plenty of sugar, colour and fruit and showing exceptional potential. 2009 will undoubtedly go down as a vintage to match the finest.