Druif: 85% Semillon, 10% Sauvignon Blanc, 5% Muscadelle
Neus: Vanille, abrikoos, perzik en geconfijt wit fruit
Smaak: Prachtige balans tussen zoet en zuur. Tonen van rijp fruit als abrikoos, perzi en jam van wit fruit.
Wijn-Spijs: heerlijke aperitief wijn bij nootjes, bij diverse voorgerechten, foie gras, wit vlees, diverse kazen zeker bij roquefort
Temperatuur: Koel serveren bij 12-14 °C
Zijn zoetheid verkregen door botrytus (edele rotting)
Het microklimaat:
Door de Sauternes loopt het riviertje de Ciron.
Doordat het water van dit riviertje vrij koud is en deze uitmondt in de warmere Garonne ontstaat er in het najaar in de ochtend heel vaak mist.
Dit, in combinatie met de middagzon en de gemiddeld iets hogere temperatuur in deze streek van de Bordeaux, vorm een ideaal klimaat voor de productie van zoete wijnen waarvan de druiven bij voorkeur de nobele rotting hebben meegemaakt.
De ligging:
Het Sauternes gebied ligt 35 kilometer vanaf de stad Bordeaux tegen de stad Langon aan. Het strekt zich uit over in totaal 2.100 ha, waarvan 1.500 ha in de gemeente Sauternes en 600 ha in de gemeente Barsac.
De volgende gemeenten behoren tot het Sauternesgebied: Barsac, Preignac, Fargues, Sauternes en Bommes.
De bodemstelling:
Kiezel, zand, klei en kalk.
Door de verschillen in de bodemsoorten verschillen de wijnen behoorlijk van karakter.
Hoe ontstaat Pourriture noble?
Kortweg komt het erop neer dat een schimmel, de Botrytis Cinera, zich op de schil van de druif nestelt en via openingen in de schil smaak afgeeft aan de druif.
De schimmel nestelt zich automatisch op de druiven, maar tiert welig door het vochtige klimaat (ochtenmist).
In de loop van de dag zorgt de zon ervoor dat het vocht van de schillen verdwijnt, maar ook dat de druppels als vergrootglazen werken.
De schil van de druif wordt aangetast en de smaak van de Botrytis Cinera kan zo in de druif komen, terwijl een groot deel van het vocht uit de druif verdampt..
Gevolg: aangetaste druiven met veel smaak, weinig vocht en veel suiker.
De ideale situatie voor een goede Botrytis-smaak doet zicht maar één keer in de 4 à 5 jaren voor!
De oogst
De druiven worden met de hand geoogst en per oogstronde (trie) worden alleen die van trossen geknipt die voldoende verkleurd en uitgedroogd zijn.
Meestal tot 5 keer, maar soms moet men wel tot 10 keer een oogstronde doen.
Uiteraard is dit een tijdrovende en dus kostbare klus.
Daarbij genomen de lage opbrengst per hectare kan het niet anders dan dat we met een kostbare wijn te maken hebben.