Druif: 50 % Chardonnay, 50% Pinot Noir
Neus: Fris en fruitig, geroosterde amandel, hind van honing
Smaak: Veel vlezig fruit, de wijn heeft een fijne mousse die lang nablijft.
Wijn-Spijs: Deze mousserende wijn is heerlijk als aperitief, maar laat zich ook uitstekend drinken bij diverse visgerechten.
Temperatuur: Koel serveren bij 8° C.
Champagne Napoléon Tradition brut
Vertus, Champagne
Rondom Reims en Epernay hebben zich de grote champagnehuizen geconcentreerd. Enkele bekende zijn Moët et Chandon, Mercier, Mumm, Deutz en Veuve Clicquot Ponsardin. Zij kopen de druiven uit de diverse sectoren binnen het Champagnegebied op; mengen de wijnen en maken er champagne van; ieder naar hun eigen huisstijl. Champagne is dus een mousserende wijn waarvan de kwaliteit en de smaak grotendeels door het huis bepaald wordt.
De meeste Champagnehuizen maken echter meer dan een kwaliteit. Zo heeft het huis Moët et Chandon zijn top-Champagne genoemd naar Dom Pérignon, de vermoedelijke uitvinder van de Méthode Champenoise.
Napoléon Champagne geniet onder de kenners een wereldfaam. Het merk wordt al sinds 1825 gevoerd door een van de oudste champagnehuizen Charles et Alfred Prieur te Vertus, een gehucht in de buurt van Epernay. Het bedrijf is nu al 150 jaar in het bezit van dezelfde familie en wordt op dit moment geleidt door de 5e generatie. Men kan dus met recht stellen dat hier generaties lang, met veel energie en kennis, is gewerkt om de kwaliteit van hun Champagne Napoléon op top niveau te krijgen en te handhaven. De druiven komen uit de Côtes de Blanc. Een streek in Champagne waar de druiven extra goed gedijen.
In het goed geoutilleerde bedrijf van de familie Prieur worden de druiven geperst en verwerkt tot champagne. De most, het sap van de druiven, wordt vergist in gisttanks of kuipen. Om het koolzuur in de wijn te krijgen, wat deze champagne zo feestelijk maakt, wordt de nagisting op fles gedaan. Hiervoor wordt wat "liqueur de tirage" aan de wijn toegevoegd om het suikergehalte van de wijn wat te verhogen zodat de gisting op fles voorspoedig verloopt. Tijdens deze nagisting wordt de wijn troebel; met behulp van een speciale techniek, de "remuage" (het draaien van de fles), wordt het depot naar de hals van de fles gebracht. Dit proces vindt plaats in ruime kelders die in de krijtbodem zijn uitgegraven. Na ongeveer 12 weken wordt dit depot verwijderd. De flessenhals, met daarin het depot, wordt in een koude vloeistof gedoopt waardoor dit depot bevriest. Meteen na het openen van de fles schiet dit depot weg met behulp van de in de fles aanwezige koolzuurdruk. Afhankelijk van het gewenste type wijn wordt de "liqueur d'expédition" toegevoegd. Zo ontstaan de verschillende types mousserende wijnen zoals brut, demi-sec en doux. Hierna wordt de fles gekurkt en voorzien van het muselet. Dit muselet voorkomt dat de kurk door de koolzuurdruk uit de fles geperst wordt. De hals wordt omwikkeld met aluminiumfolie en een feestelijk parelende Napoléon Tradition brut is klaar om geconsumeerd te worden.