Chianti is een droge rode wijn uit Toscane die voor 80 tot 100% uit Sangiovese, 0 tot 10% uit Canaiolo Nero en 0 tot 15% uit Colorino, Cabernet Sauvignon of Merlot bestaat. In het verleden stond de Chianti niet bekend als kwaliteitswijn, vooral de laatste jaren is door de inzet van vele goede wijnhuizen de kwaliteit enorm vooruit gegaan. Tegenwoordig is de Chianti (en met name de Chianti Classico) een zeer gewaardeerde wijn die zijn plaats verdiend heeft onder de grote wijnen uit Italië. Deze wijn wordt vervaardigd van 100% Sangiovese druiven geplukt van stokken die gemiddeld 20 jaar oud zijn. De wijn wordt gemaakt en gerijpt op stalen tanks en gaat vervolgens op fles. Het resultaat is een fruitige wijn met toch een kruidige teint. Jongere Chianti's hebben een redelijk frisse, fruitige, wat scherpere afdronk, terwijl de oudere Riserva's wat voller en zachter worden. Een Chianti Classico Riserva kan langer bewaard worden dan een gewone Chianti Classico, maar wees erop bedacht dat de fruitige smaak wel kan afnemen wanneer de fles te lang bewaard wordt. Tenuta Cantagallo is vernoemd naar de haan, die bij het aanbreken van een nieuwe dag, begint te zingen. Zingende haan dus. Als u hier een fles van mag consumeren in een van hun appartementen en naar het mooie landschap kijkt, weten wij zeker dat u ook begint te zingen!Tenuta Cantagallo ligt in het hart van Montalbano, tussen Florence en Pisa. Het bedrijf beslaat een 170 hectare waarvan er 17 zijn beplant met druiven. Chianti Montalbano is lekker rond en stevig van smaak met een prima balans tussen donkere kersen, chocolade en specerijen. Sappig versmolten kersen-Chianti met een vleugje romige cacao. Heerlijk om zo te drinken, met jonge kazen of met lichtere vleesgerechten. Serveer de wijn wat koeler dan kamertemperatuur, 17-18C.