De wijngaard geniet van een uniek microklimaat, gecreëerd door drie bepalende factoren: de ligging in het Noorden, die voor koelere temperaturen zorgt dan in de zuidelijker regio’s; de rivier de Loire, die de zonnewarmte langer vasthoudt en dus de winters aangenamer maakt; ten slotte de Atlantische Oceaan, die voor zachte, constante temperaturen zorgt. En als het dan eens vriest, vormt het bos van Amboise voor bescherming tegen vorst. De herfst is bovendien erg zonnig, zodat de druiven in ideale omstandigheden kunnen rijpen. En dat ook nog eens op een bodem met een geschiedenis die tot 100 miljoen jaar teruggaat.Jacky Blot kwam niet uit een familie van wijnmakers. Maar toen hij als 20-jarige, in het 2-sterrenrestaurant waar zijn broer werkte, een Bourgogne proefde, was het alsof de bliksem insloeg. Wijn zou voortaan zijn passie zijn. Hoewel hij in het leger werkte, bezocht hij vanaf dan verschillende wijndomeinen in Frankrijk. In zijn eigen woorden: “Net zoals een schilder verschillende academies aandoet om vervolgens zijn eigen stijl te ontwikkelen.”Wijn wordt gemaakt in de wijngaard. Het dense, rijpe fruit wordt enkel geplukt wanneer het fenolisch rijp is en dat voel je. Impressionante kruidige neus met bloesems, steenfruit en zesty citrus. In de mond vinden we het typische zinderende zuurtje van Chenin. Dat is nodig om het rijpe fruit te ondersteunen en begeleiden. Zeer energieke wijn die tot in de puntjes uitgebalanceerd is.VINIFICATIEHeel lage opbrengsten van rijpe Chenin druiven. Manueel geoogst, fermentatie en opvoeding in kleine eiken vaten. Geen toevoeging van gisten en zeer trage fermentatie in de koele Montlouis grotten. Kortom, weinig interventie, veel wijn!Heerlijk in combinatie met kreeft, langoustines en andere vis, schaal- en schelpdieren.