Druif: 100% Pinot Noir
Neus: Delicaat rood en fruit, rozenbottel, aardbei en framboos.
Smaak: krachtig rijk palet. Tonen van fruit, vanille, geroosterde noten
Wijn-Spijs: Deze Pinot Noir is heerlijk lekker vlees zoals geroosterd lamsvlees, prime rib eye steak,
eendenborst of wild. Pittige recepten. Kazen met sterke smaken zoals Livarot, Munster, Maroilles, Epoisses, Langres, Ami du Chambertin, Soumaintrain ...
Temperatuur: Koel serveren bij 14-16 °C
Bewaren; deze wijn kan 10 jaar ouderen.
Direct wordt je verleid door de helder, rode kleur met hintjes oranje van deze Pinot Noir. In de neus, een delicate geur van rode fruittonen, rozenbottel, aardbei en framboos. Aangevuld met iets van kruiden en een fijne houttoon. De smaak heeft een krachtig een rijk palet. Zachte tanninie, tonen van fruit, vanille, geroosterde noten en een heerlijke lange finale verpakt in een jammig dik sap. Deze wijn gaat de komende jaren veel aan finesse winnen.
De wijngaarden liggen rond de stad Nuits-Saint-Georges, al eeuwen bekend om zijn productie
van rode Bourgogne. De stad gaf zijn naam aan dit wijngebied; de Côte de Nuits.
Traditionele vinificatie. Traditionele vinificatie in thermisch gereguleerd RVS tanks. Pigeages (onderdompelen van de druivenschillen in het gistende sap) en overpompen om kleur, structuur en extra extracten te krijgen. De lagering, met malolactische vergisting, gebeurd 12 maanden op eikenhouten vaten.
WIJNBOUWER
De familie Moillard is reeds sinds de Franse revolutie actief in de wijnbouw. Door de aanleg van een spoorweg tot Nuits-Saint-Georges heeft deze familie zich commercieel en kwalitatief kunnen ontplooien. De volgende vele erfgenamen zorgden voor de uitbreiding van het domein tot de 20 ha die het nu bezit. Het domein strekt zich uit over de Côte de Nuits en de Côte de Beaune, van Nuits-Saint-Georges tot Volnay. Het huis kent twee activiteiten, legt de oenoloog Baptiste Corrot uit: aan de ene kant eigenaar van een wijngaard, en aan de andere kant "négociant". Het huis koopt ook druiven van andere "viticulteurs partenaire" van de "côte". Jaarlijks wordt er 1000 hl rode wijn gevinifieerd op de site die we bezochten, wat het equivalent is van ca. 125.000 flessen (Côte de Beaune en Côte de Nuit). 140 ton druiven worden er bij elke oogst aangevoerd, met een dagelijkse capaciteit van 20 à 25 ton. De pluk wordt enkel manueel gedaan en wordt in kleinere hoeveelheden, in kisten van 23 kg, naar de verwerkings-site gebracht. De kleine vrachtwagens vervoeren slechts 60 kisten, wat de kwaliteit bevordert, omdat de druiven zo geen tijd hebben om op te warmen in de vrachtwagen. Baptiste benadrukte dat de druiven zorgvuldig manueel worden getrieerd op de trieerband om zo de beste druiven over te houden. Het groen en de steeltjes worden vervolgens van de bessen gescheiden. De wijn van Moillard is gemaakt uit 100% afgeriste druiven ("égrappé") om zo het fruitige karakter te benadrukken.