Proefdoos bestaat uit:
- 4 Château de Montfrin à mon Seul Desir Rouge 2016
- 2 Château de Montfrin à mon Seul Desir Blanc 2019
AOP Costieres de Nimes, Ch de Montfrin
Druif: 70% Syrah, 25% Grenache en 5% Mouvèdre
Neus: Fruitig, cerise
Smaak: Zacht kruidig van smaak. Heerlijk donkerrood fruit (zwarte bes en rijpe kers). Kruidig, laurier en peper. Zeer lange fijne afdronk.
Wijn-Spijs: Een goede wijn voor bij wild en wat zwaardere vleesgerechten.
Temperatuur: Serveren bij 18-20 °C
Gelegen tussen Nîmes en de Middellandse Zee liggen de wijngaarden van Château de Montfrin. Doordat het hier koeler is dan de noordelijke Rhônegebieden worden de wijnen hier nog meer gekenmerkt door een geur- en smakenpalet van vers fruit.
De wijngaarden van de Costières de Nîmes bevat veel ronde keien op een grond van klei en kalk. De keien warmen gedurende de dag op en stralen deze warmte af aan de wijnstokken, tot ver na zonsondergang. Op deze manier dragen deze ronde keien een steentje bij aan het rijpingsproces van de druiven, welke zo perfect rijp worden. Tenslotte hebben de keien een perfecte "drainage werking", een eventueel overschot aan water kan zo gemakkelijk worden afgevoerd tijdens zware periode van regen. Dit voorkomt natuurlijk weer bepaalde ziekten.
Met een opbrengst van slechts 14 HL / hectare is A mon Seul Desir een krachtige wijn.
Deze wijn is volgens 3 principes gemaakt; optimale rijpheid, klassieke Syrah en Carbonic Maceration. Deze laatste techniek wordt ook veel in de Beaujolais toegepast. De druiven worden handmatig geplukt (zodat er zo min mogelijk schade ontstaat), voorzichtig in een stalen tank gestort zodat ze zo veel mogelijk heel blijven, waarna de tank onder koolzuur wordt gezet. De De gisting vindt dan plaats in de druiven onder hoge temperaturen (25-32 °C). Dit leidt tot complexe veranderingen in de samenstellingen. Deze vergisting vindt plaats op zowel stalen als cementen tanks gedurende 15-18 dagen en is natuurlijk temperatuur gecontroleerd.
Dit is een discreet domein maar van grote kwaliteit. Ze werken sinds 2013 biodynamisch. Het domein is eigendom van Jean-René de Fleurieu. Buiten de wijncultuur is een groot deel van het domein beplant met olijfbomen voor de productie van olijfolie. Oenoloog Benjamin Béguin wil vooral toegankelijke wijnen produceren die veel plezier geven.
Prijzen:
Silver medal, Concours mondial de Bruxelles 2015
Silver medal,Concours Général Agricole Paris 2015
Château de Montfrin à mon Seul Desir Blanc 2019
De wijngaard Costières de Nîmes ligt in Zuid-Frankrijk, in het departement du Gard, ten noorden van de Camargues, ten zuidoosten van Nîmes. Het wijngebied ligt op de rechteroever van de Rhône op de heuvels van 24 gemeenten. De wijngaard heeft een oppervlakte van 12.000 hectares en is ongeveer 60 kilometer lang en 20 kilometer breed. De Appellation Costières de Nîmes behoort tot de wijngaarden van de Rhône Vallei. Vroeger werd deze AOC echter ingedeeld bij de Languedoc.
Gelegen tussen Nîmes en de Middellandse Zee liggen de wijngaarden van Château de Montfrin. Doordat het hier koeler is dan de noordelijke Rhônegebieden worden de wijnen hier nog meer gekenmerkt door een geur- en smakenpalet van vers fruit.
De wijngaarden van de Costières de Nîmes bevat veel ronde keien op een grond van klei en kalk. De keien warmen gedurende de dag op en stralen deze warmte af aan de wijnstokken, tot ver na zonsondergang. Op deze manier dragen deze ronde keien een steentje bij aan het rijpingsproces van de druiven, welke zo perfect rijp worden. Tenslotte hebben de keien een perfecte "drainage werking", een eventueel overschot aan water kan zo gemakkelijk worden afgevoerd tijdens zware periode van regen. Dit voorkomt natuurlijk weer bepaalde ziekten.
De witte Costières de Nîmes hebben bloemen en fruitaroma's. Deze ronde en soepele wijnen zijn erg geschikt als aperitief of met schelp- en schaaldieren en gegrilde vis.
In de neus van deze wijn herken je duidelijke houttonen en rijp geel fruit. De mondinzet is vitaal en toont een aantrekkelijke vettigheid. In de ontwikkeling volgen rijpe fruittonen (peer, meloen, mango) en frisse mineralen- en citrustonen elkaar op; het geheel wordt ondersteund door een aantrekkelijke dosis hout.
De afdronk is evenwichtig en toont fijne zuren die de wijn een aangename spanning geven. Een breed inzetbare eetwijn, die veel genot zal bieden.