Druif : Chardonnay
Kleur : strogeel met glinsteringen van groen
Geur : fruitig aroma van meloen en rijpe appels
Smaak : fluweelzachte, zachte en milde zure structuur
De Chardonnay-druif is een van de meest bekende onder de witte wijnsoorten en geeft de voorkeur aan warme, zonovergoten locaties. De wijngaarden van Michael Eppan bieden ideale omstandigheden voor de "Chardonnay Fallwind", die opvalt door zijn volheid, zijdezachte elegantie en harmonieus evenwicht tussen zuurgraad en zachtheid. Het gaat gepaard met een hint van rijp fruit. De beste voorwaarden voor een heerlijk glas witte wijn.
Wijngaarden
Locaties: verschillende wijngaarden in Appiano (420-500m)
Blootstelling: Zuidoost, zuidwesten
Bodem: kalksteengrind en morenepuin
Aanplantsysteem: Guyot
Leeftijd wijnstokken: 10 tot 30 jaar
Vinificatie
Het grootste deel (70%) wordt gefermenteerd in roestvrijstalen tanks, de rest (30%) in eikenhouten vaten, gevolgd door malolactische gisting. In februari worden de twee wijnen gecombineerd.
Opbrengst: 60 hl/ha
Serveertemperatuur: 8-10°C
Bewaarpotentieel: 4 tot 5 jaar
Wijn-Spijs: Heerlijk als aperitief of zo; ook heerlijk als begeleider van zoetwatervissen zoals tartaar van gerookte forel en asperges
De coöperatie van St. Michael-Eppan bestond in 2007 honderd jaar. Boeren uit Zuid-Tirol die het hoofd nauwelijks meer boven water konden houden, besloten zich in 1907 aaneen te sluiten, om zo een vuist te kunnen maken naar druivenopkopers die woekerprijzen voor hun oogst boden. De geschiedenis van de coöperatie was een roerige, maar het resultaat mag er zijn. Sinds dertig jaar nu staat oenoloog Hans Terzer aan het hoofd, en de wijnen winnen al jaren prijs na prijs. In 2000 werd St. Michael-Eppan uitgeroepen tot Wijnhuis van het Jaar door de Italiaanse wijngids Gambero Rosso; Hans Terzer werd uitgeroepen tot een van de beste wijnmakers in de wereld. In 2008 won de Sanct Valentin Sauvignon Blanc 2006 het 19e Proefschrift Wijnconcours in de catagorie Over-all Witte Wijn van het jaar.
De coöperatie heeft 355 leden en kan beschikken over 350 ha. wijngaard. Jaarlijks worden 2.5 miljoen flessen verkocht. De wijnen van St. Michael-Eppan zijn verdeeld over drie lijnen, in oplopende kwaliteitsklassen: Classic, Cru en Sanct Valentin. Rode wijnen vormen 46% van de productie, de overige 54% zijn wit. De locale druif schiava neemt onder de rode druiven de belangrijkste plaats in, naast pinot noir, lagrein, merlot en cabernet sauvignon. Onder de witte wijnen speelt de pinot blanc een belangrijke rol, naast sauvignon blanc, gewürztraminer, chardonnay en pinot gris. Alle wijnen worden gekenmerkt door een grote frisheid en zuiverheid, waarin het koele bergklimaat van Zuid-Tirol goed te proeven is. In de wijngaarden wordt op milieuvriendelijke wijze gewerkt; moderne technieken als vergisting bij lage temperatuur worden toegepast.