Druiven: 100% Tinta de Toro, pre-phylloxera (eigen gewortelde Vitis vinifera) en autochtoon.
Wijngaarden: Eigen wijngaarden gelegen in Valmediano, La Jara en Marinacea. 11,5 Hcts. Head trainded goblet methode. Gemiddelde leeftijd: meer dan honderd jaar oud. Hoogte: 800 - 900 m. Milieubewuste landbouw. Organische bemesting.
Kelder
De druiven worden bij binnenkomst handmatig ontsteeld en ook de eerste selectie gebeurd handmatig. Dan volgt een koude inweking op 5 HL houten vaten, waarbij de hoed (drijvende schillen van de druiven op het gistende sap) twee maal per dag wordt ondergedompeld. Dit laatste noemt men "Pigeage", zo krijg je een mooie donkere kleur en een supermooie concentratie. Vervolgen wordt de wijn op franse barrique gelegd voor de malolactische vergisting. Tenslotte wordt de wijn voor minimaal 18 maanden op hetzelfde type vaten gerijpt en daarna afgevuld op fles om ogmaals 6 tot 12 maanden te rijpen.
Proefnotities
Een donker paarse kleur met zoveel diepte schrikt je af. Het bouquet van donkere fruit, Aziatische kruiden en zoethout met een achtergrond van bloemen weet je weer te verleiden en verlangen naar de smaak; weelderig, intens, gestructureerd fruit, sappige zuurgraad en zeer verfijnd.
Goed uitgebalanceerd, krachtig en toch complex, lange afdronk en doorzettingsvermogen.
Drinktemperatuur: 16-18 ºC
Van Alabaster wordt verwacht dat het de opvolger van Termanthia zou kunnen worden (de familie EGUREN verkocht Termanthia in 2007 aan Moet & Chandon en startte in hetzelfde jaar een nieuw project: Bodegas Teso la Monja)).
De familie Eguren zet consequent haar traditie van zorgvuldigheid en kwaliteit voort. De druiven worden uitsluitend met de hand geplukt en in kleine dozen verzameld om beschadiging te vermijden. De opbrengst bedraagt 10hl/ha.
18 maanden gerijpt op Frans eiken. Uitsluitend geoogst van druivenstokken van 65 tot 100 jaar oud. Volle aromatische wijn met tonen van pruimen, zwarte bessen, kersen, mineralen, prachtige tannines en een grootse finale.
Uitermate geschikt om op te leggen. Deze wijn zal zich tenminste 20 jaar na botteling nog verder kunnen ontwikkelen.
Wine Advocate:
I tasted the 2017 Alabaster next to the 2016, two wines from the same plots and same vinification and aging in very different years. This 2017 is not heady and ripe, as would correspond with a warm, dry and very early harvest. It should also be understandably oaky after 18 months in brand-new French oak barrels. Surprisingly enough, it's terribly aromatic, expressive and floral, jumping out of the glass, with an extrovert personality, with a lactic touch and some notes of licorice, with better-integrated oak and more freshness than the 2016. The oak is less evident (they have changed the toast of the barrels, but they still use 100% new oak) and more integrated. This is still a modern and generously oaked Tempranillo, but in the overall context, it's the least oaky of all their wines I tasted this time.
Luis Gutierrez - Dec 2019
Het Spaanse wijnhuis Teso La Monja komt uit Toro. Het wijnhuis is de nieuwste telg onder de familie Eguren. Deze wijnfamilie uit de Rioja werd verliefd werd op de potentie van de oude pre-phylloxera wijnstokken uit Toro. Het wijnhuis Teso La Monja stamt uit 2007, de familie Eguren wil met de wijnen van deze oude wijngaarden in Toro, de magie over brengen van de Tinta del Toro druif; elegantie, finesse en frisheid. Deze magie vertaald zich in de wijnen Almirez, Victorino en ook de geweldige instapper Romanico. Steeds ontvangen ze 90+ Parker en Penin-wijnen. Niet gek wanneer je weet dat de familie Eguren ook achter cultwijn de Alabaster zit.
Wijnhuis Teso La Monja bevindt zich op noordwaarts gelegen leemgronden met grind op het oppervlak, die langere vegetatieve cycli bieden voor het bereiken van evenwichtige, krachtige en toch elegante wijnen die het maximale potentieel van de mineraliteit van de bodem overbrengen.