De Amarone della Valpolicella van Vaona is een van de varianten uit de Valpolicella streek, die net boven Verona ligt tussen de plaatsjes Sant Ambrogio di Valpolicella en Montecchia di Crosara. De Amarone is ontstaan uit een moderne evolutie van de zoete Valpolicella variant Recioto della Valpolicella, een dessertwijn.De gebruikte druivenrassen zijn 35% Corvinone, 30% Corvina, 25% Rondinella, 5% Molinara en 5 % Raboso Veronese. De druiven van deze wijn worden allen handmatig geplukt en geselecteerd op rijpheid. Daarna worden ze 5 maanden op rieten matten te drogen gelegd, voordat deze geperst worden. Dit proces zorgt ervoor dat er meer suikers achterblijven dan normaal waardoor de wijn langer bewaard kan worden, en ook wat zoeter wordt. Complexiteit, stevige structuur en een volle, ronde smaak met tonen van kersen zijn het resultaat.De Pegrandi-wijn rijpt gedurende 40 maanden in (winter)eiken vaten (15-30 hl) en aansluitend nog een extra periode van 5 maanden in flessen.Kleur, geur en smaakAmarone is een droge, volle, complexe wijn met een traditionele donkere granaatrode kleur. Als de Amarone nog jong is (tot 8 jaar) dan smaakt deze wat fruitig. Naarmate de wijn ouder wordt gaat het fruitige er wat vanaf en wordt de wijn complexer van smaak. De smaken die je in een Amarone kan verwachten zijn vleugjes van kruiden en mineralen, vaak gecombineerd met teer, rijpe kersen en chocolade.De Amarone is een van de bekendste en betere wijnen uit Italië en kan zich zeker meten met grote namen zoals de Barolo en Brunello di Montalcino.Lekker bijDeze Amarone Riserva van Vaona is heerlijk te combineren met wild, rood vlees, stoofvlees, rijpe kaas, stevige pasta en BBQ-gerechten.