VaonaDruif: 40% Corvina, 30% Corvinone, 25% Rondinella, 5% MolinaraNeus: helder met een licht violette tintSmaak: Elegant, sappig met een plezierige bitterzoete ondertoon op de afdronkWijn-Spijs: Pasta met vleessaus, gegrild rood vlees, gestoofd vlees en gerijpte kazenTemperatuur: 16-18 gradenVaonaDit oude klooster uit de 18e eeuw is als wijnhuis begonnen in 1931. Het is gevestigd in het district Marano, in de buurt van Paverno, het hart van de Valpolicella regio. Een hecht familiebedrijf met Alberto Vaona aan het hoofd en als oenoloog Massimo Mameli. Vaona heeft 8 hectares aan wijngaarden met een gemiddelde jaarlijkse productie van 45.000 flessen. Met een ligging op de mooie lang gestrekte heuvels aan de voet van de Alpen op een hoogte van ongeveer 225 meter boven zeeniveau.Alberto Vaona is een gepassioneerde wijnboer die de afgelopen jaren steeds meer aan de weg timmert. Dit is niet onopvallend gebleven en onder andere de Gambero Rosso heeft goede waarderingen afgegeven, waaronder de hoogste waardering voor de Amarone en de ena-hoogste waardering voor de Recioto.Deze Vaona heeft de klassieke Valpolicella samenstelling van de Corvina (en Corvinone), Rondinella en Molinari druiven, volgens traditioneel recept. Het grote verschil met andere Valpolicella wijnen is dat het rijpingsproces niet op hout heeft plaatsgevonden. Zo komen de eigenschappen van deze druivensamenstelling nóg beter tot hun recht. Dit zorgt voor de volle, rode wijn waarin de smaak van rijp, rood fruit te herkennen is, die overvloeit in een sappige en lange afdronk. De naam van de Valpolicella is magisch in de wijnwereld. Dit is te danken aan de eeuwenoude traditionele samenstelling die zijn vastgesteld als een wijnwet. Er worden strikte percentages gehanteerd, waarna de wijn zich een Valpolicella mag noemen. Wijngaard:De wijngaarden liggen op zo'n 200-250 meter boven zee niveau in deze historische gemeente en zijn eigendom van de familie VAONA. De bodem bestaat voornamelijk uit vulkanisch gesteente, kiezelzand en is kalkhoudend. Vinificatie:De oogst vindt plaats in oktober en enkel de beste druiven worden handmatig geplukt. Een klein gedeelte blijft in houten kistjes drogen op een natuurlijke manier d.m.v. open lucht en wind. Op deze manier krijg je een hoger suikerniveau-De druiven worden eind november geperst en ondergaan opvolgend een eerste vergisting. Na 8-10 dagen is de basis voor de classico verkregen.De wijn rijpt 6-7 maanden op stalen tanks en na botteling ook nog eens 60 dagen op fles voordat deze de verkoop in gaat.