Druif: Viognier, Sauvignon Blanc, Chardonnay Neus: De wijn stuift het glas uit, hij is kruidig met perzik en rozenblaadjes Smaak: De Sauvignon zorgt voor de frisse fruittonen in de smaak en de Chardonnay voor de pittige maar zachte afdronkWijn-Spijs: Heerlijke zomerwijn op het terras, als aperitief of bij salades en exotische gerechtenTemperatuur: Koel serveren bij 12-14 °CHoudbaarheid: Lekker jong drinkenOp dit moment beslaat het Estate Viña Tarapacá een complete vallei met een totale oppervlakte van maar liefst 2900 ha., waarvan 600 ha. wijngaarden en is eigendom van een Chileense Holding.De vallei Rosario de Naltugua ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Santiago en is te bereiken door ongeveer halverwege Talagante en Isla de Maipo via een smalle brug de Maipo over te steken. Direct daarna kronkelt een weg omhoog naar het idyllische, komvormige dal dat voor een aanzienlijk deel met groene druivenstokken is bedekt. Op het Estate is een compleet dorp gebouwd voor de eigen werknemers. Er wonen zo'n vijftien families, die ook de beschikking hebben over een schooltje en een kerk.De gehele vallei is dus eigendom van Viña Tarapacá, dat hier ook beschikt over een aan de buitenzijde traditioneel ogende, maar van binnen zeer eigentijdse kelder. Hier vindt de vinificatie plaats onder volledige beheersing van de temperatuur. Vergisten en rijpen van de wijnen geschiedt op deels Frans en Amerikaans eikenhout.Het Tarapacá Estate heeft een zeer goede reputatie en door de jaren heen is het de "demonstratie winery" geweest binnen diverse holdings. Sinds 2008 is Viña Tarapacá gefuseerd met San Pedro en nu een van de grootste wijnbedrijven van Chili. De wijnen uit Chili zijn over het algemeen, volle krachtige wijnen met een aantrekkelijke fruitigheid. Ze worden goed gewaardeerd door de Nederlandse consument. De wijnen van Tarapacá vormen hierop geen uitzondering maar naast al deze fruitigheid en kracht hebben de wijnen een eigen karakter, dat maakt ze net wat interessanter, makkelijk doordrinkbaar en ze vervelen niet snel. Tarapacá maakt diverse soorten wijn in verschillende klassen.De druif waar het hier om gaat is de Viognier. Deze druif heeft een waanzinnig expressief karakter maar puur kan deze wat plakkerig worden. Daarom is Sauvignon Blanc en Chardonnay gebruikt om een podium te creëren waarop de Viognier (slechts 20%) mag schitteren. De druiven doorlopen een maceratie, een inweekproces waarbij het maximale aan geur en smaakstoffen uit de druivenschillen wordt onttrokken. De vergisting vindt plaats in roestvrijstalen cuves bij een temperatuur tussen 25ºC en 28º C om de frisheid te behouden.