Lou Neïtar Rosé
Druiven: Cinsault, Grenache, Syrah
Kleur: Zalmroze
Neus: Fijne en subtiele neus, perzik, framboos.
Smaak: Tonic, luchtig in de mond. Doet denken aan rood fruit, tonen van gesuikerde amandel. Veel finesse voor deze cuvée met een minerale afdronk
Wijn-spijs: Als aperitief en bij de Provençaalse keuken, schaaldieren, gegrilde vis.
Carcès
Le Hameau des vignerons de Carcès
De wijncoöperatie werd opgericht in 1910. In de dorpskern gaat het op in het leven en het landschap van heel Carçois. Inmiddels wordt er al meer dan 110 jaar prachtige wijn en olijfolie geproduceerd.
110 leden cultiveren op traditionele en milieuvriendelijke wijze 550 hectare wijnstokken in de stad Carcès en omgeving. De productie is voornamelijk wijnen met de appellatie Côtes de Provence (AOP) en wijnen met een beschermde geografische aanduiding (IGP) "vin de pays du var" rood, wit en rosé.
De druivensoorten die hier worden verbouwd zijn Grenache, Syrah, Cinsaut en Carignan voor de rode wijnen en Rolle en Ugni blanc voor de appellatiewijnen.
Le Hameau is erg trots op hun terroir in hun wijngaarden, voornamelijk samengesteld uit klei en kalksteen, het geeft de wijnen een zeer uitgesproken typiciteit die wordt gekenmerkt door een mooie frisheid en veel fruit.
Het Provençaalse klimaat is een belangrijke bondgenoot: die vrij koude en droge winters biedt, en over het algemeen een regenachtige lente, een hete en droge zomer (die gunstig is voor een goede rijping van de druiven) en dan een milde en regenachtige herfst (die zorgt voor een goede aanvulling van de waterreserves).
Le Hameau produceert ook zijn eigen olijfolie die in de cave te koop wordt aangeboden. Deze productie is volledig traditioneel. In november begint de molen -van voor de revolutie- te draaien. Werkend op de kracht van het water uit het Carcès-kanaal, verplettert de steen de olijven van de leden. Het gemaalde gaat dan door een pers en dan is er de beroemde olie. Het is niet ongewoon in dit seizoen van olijvenpluk om de geuren te ruiken van de "roustide" die onze meester Moulinier bereidt bij het vuur...
Zo gaat het leven er aan toe rondom le Cave de Hameau, op het ritme van de seizoenen, van georganiseerde druivenoogst tot de olijvenoogst, door alle stadia van het onderhoud in de kelder tot het bijhouden van de wijngaarden. Je leeft daar in het hart van de Provence.
Het milieu
De Cave Hameau des vignerons de Carcès streeft er altijd naar de meest positieve milieu-initiatieven. Men investeerd veel in menselijke en technische zaken, om de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Als een pionier in de Var werkt men in de kelder al vele jaren autonoom in het beheer van deze wijneffluenten. Een biologisch station loost schoon water aan de kelderafvoer.
Sinds 2018 voert Le Cave de Hameau een certificeringsproces uit voor de coöperatieve leden voor het hoogste niveau van High Environmental Value (HVE)-labeling. Bijna 80% van de wijnstokken is gecertificeerd of worden geëtiketteerd. Op deze percelen stellen we alles in het werk om de biodiversiteit van onze territoria te verbeteren of te beschermen. Jaarlijks worden onze wijnboeren door een onafhankelijke organisatie beoordeeld op diverse strategische punten zoals:
* Biodiversiteit
* Bemesting,
* Fytosanitaire strategie,
* Watermanagement.
Na deze evaluatie wordt het label toegekend aan onze leden. Vervolgens wordt een strikte traceerbaarheid toegepast op de wijnen die uit deze productie voortkomen en wordt het logo op de flessen aangebracht met inachtneming van de specificaties.