Druif: Cabernet Sauvignon , Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot
Neus: Rijk aan rijp zwart en rood fruit.
Smaak: ferme wijn, vlezig en intens van smaak
Wijn-Spijs: Een wijn om uitgebreid bij te tafelen of om van te genieten bij een mooi stukje kaas. Perfect genietbaar op zich bij een goed boek/gesprek/film...
Temperatuur: Serveren bij 18 °C
Een klassieke wijn met een grote complexiteit. Dieprood, fruit, eiken in de geur. Krachtige smaak, rijp fruit, mooie balans, zacht eiken, zeer gezond met milde tannines.
De oogst geschiedt handmatig, een strenge selectie van de druiven vindt plaats op de ‘table de trie’. Gisting en inweking gedurende 22 dagen op roestvrij staal, aansluitend 18 maanden rijping op barriques, eiken vaten van 225 liter, die jaarlijks voor 2/3 vernieuwd worden. Rendement 41hl/ha.
Diverse beroemde wijnkastelen in de Bordeaux kunnen bogen op een historie van vaak 600 à 700 jaar. Daarbij vergeleken is Château Montrose nog jong, de eerste wijnstokken gingen in 1815 pas de grond in. Tot die tijd was het terrein met een heuvel beplant met heide, de naam Montrose schijnt te komen van de heuvel en de roze kleurende heideplanten. De 65 ha wijngaarden van Montrose liggen pal aan de oever van de brede rivier de Gironde op de laatste croupe, een grindheuveltje van slechts 35 meter hoog. De aaneengesloten rij van deze croupes loopt door tot in de buurgemeenten Pauillac en Saint Julien. Door de samenstelling van deze croupes, de specifieke onderbodem en de afwatering komen van deze heuveltjes langs de Gironde wijnen van bijzonder hoge kwaliteit. Al in 1855 werden de wijnen van Montrose gerekend tot de beste van de Bordeaux en geklasseerd als 2e Grand Cru Classé. In 1896 kwam Montrose in handen van de Familie Charmolüe, in 2006 namen de broers Bouygues, eigenaar van een grote bouwonderneming, het kasteel over. Monsieur Jean Delmas, voormalig wijnmaker van Ch. Haut-Brion is de wijnmaker. De wijngaarden zijn voor 65% beplant met cabernet sauvignon, 25 met merlot, 8 met cabernet franc en 2 met petit verdot. Er wordt ook een 2e wijn gemaakt, La Dame de Montrose.