Druif: 100% Pinot Noir
Neus: Delicaat rood fruit, aardbei, framboos en zwarte bes.
Smaak: Soepele en fijne wijn met zachte tannine. Tonen van fruit, vanille.
Wijn-Spijs: Deze Pinot Noir is een ronde wijn, ideaal voor wit vlees zoals konijn maar ook lamsvlees en eend, en gegrild vlees. Verrassend goed bij zoetzure of licht pikante gerechten (eend met oranje...). Kazen matig sterk: camembert, Saint Paulin, Morbier, Reblochon…
Temperatuur: Koel serveren bij 15-16 °C
Direct wordt je verleid door de helder, robijnrode kleur van deze Pinot Noir. In de neus, een delicate geur van rode fruittonen, aardbei, framboos en zwarte bes. Aangevuld met een beetje zoethout en tonen van koffie. De smaak heeft een krachtig een rijk palet. Zachte tannine, tonen van fruit, vanille en een heerlijke zachte finale.
De Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits kijkt uit over de Côte de Nuits ten westen van de bossen van Corton erboven Gevrey-Chambertin. De wijngaarden liggen tussen 300 en 400 meter boven zeeniveau en de bodem bestaat uit kalksteen met daarin wat mergel en klei.
Traditionele vinificatie in thermisch gereguleerd RVS tanks gedurende 3 weken, koude "voorgisting/inweking" rond de 8°C. Pigeages (onderdompelen van de druivenschillen in het gistende sap) en overpompen om kleur, structuur en extra extracten te krijgen. Dan vergisting. De lagering gebeurt tussen de 8 en 16 maanden met malolactische vergisting. Een deel van de wijn wordt op eikenhouten vaten gerijpt.
WIJNBOUWER
De familie Moillard is reeds sinds de Franse revolutie actief in de wijnbouw. Door de aanleg van een spoorweg tot Nuits-Saint-Georges heeft deze familie zich commercieel en kwalitatief kunnen ontplooien. De volgende vele erfgenamen zorgden voor de uitbreiding van het domein tot de 20 ha die het nu bezit. Het domein strekt zich uit over de Côte de Nuits en de Côte de Beaune, van Nuits-Saint-Georges tot Volnay. Het huis kent twee activiteiten, legt de oenoloog Baptiste Corrot uit: aan de ene kant eigenaar van een wijngaard, en aan de andere kant "négociant". Het huis koopt ook druiven van andere "viticulteurs partenaire" van de "côte". Jaarlijks wordt er 1000 hl rode wijn gevinifieerd op de site die we bezochten, wat het equivalent is van ca. 125.000 flessen (Côte de Beaune en Côte de Nuit). 140 ton druiven worden er bij elke oogst aangevoerd, met een dagelijkse capaciteit van 20 à 25 ton. De pluk wordt enkel manueel gedaan en wordt in kleinere hoeveelheden, in kisten van 23 kg, naar de verwerkings-site gebracht. De kleine vrachtwagens vervoeren slechts 60 kisten, wat de kwaliteit bevordert, omdat de druiven zo geen tijd hebben om op te warmen in de vrachtwagen. Baptiste benadrukte dat de druiven zorgvuldig manueel worden getrieerd op de trieerband om zo de beste druiven over te houden. Het groen en de steeltjes worden vervolgens van de bessen gescheiden. De wijn van Moillard is gemaakt uit 100% afgeriste druiven ("égrappé") om zo het fruitige karakter te benadrukken.