Druivensoort: Gruner Veltliner
Wijnsoort: Wit
Smaakprofiel: Krachtig, strak en mineralig
Lekker bij: Asperges, Gebraden Vlees, Geitenkaas, Kip & Gevogelte, Witvis
Oogstjaar: 2023
Regio: Alto Adige
Herkomstbenaming: D.O.C. Alto Adige
Land: Italië
Deze Grüner Veltliner uit Italië heeft lindenbloesem in de neus, in de mond is hij pittig met een compacte structuur, peper, rauwe noten en hij heeft veel lengte.
Van origine is de Grüner Veltliner een Oostenrijkse druivenras. Het is een laatrijpende en terroir gevoelige druivenras. Omdat hij een lang groeiseizoen heeft is het dus van belang dat hij staat aangeplant in gebieden met lange nazomers. Doordat hij gevoelig is voor het terroir waar hij is aangeplant vind je de Grüner Veltliner in veel verschillende verschijningsvormen. Grüner Veltliner kan heel mooi ouderen en ontwikkeld dan vaak prachtige complexe aroma’s en smaken. Jong is hij qua aroma niet heel expressief, vaak hebben florale tonen de overhand. Witte bloesem en rauwe noten, de structuur is vaak compact en krachtig.
PACHERHOF – ANDREAS HUBER
Andreas is een stille ingetogen jongen. Hij laat zijn wijnen liever voor zich spreken. En dat doen ze. Zijn wijnen zijn glashelder van smaak en bezitten grote finesse en elegantie. Pacherhof zit aan het einde van het Eisacktal vlakbij de Oostenrijkse grens. Andreas laat zich dan ook inspireren door de witte wijnen uit Oostenrijk. Door de jaren heen heeft hij zijn eigen weg gevonden. Hij maakt grootse witte wijnen die enerzijds rijk en gevuld zijn, maar anderzijds heerlijk fris, rins en mineraal. De wijngaarden liggen tussen de 600 en 700 meter boven zeespiegel, hierdoor is er overdag en ’s nachts een groot temperatuurverschil. ‘s Zomers kan het in Sudtirol makkelijk 38 graden Celsius worden. Maar door de hoogte koelt het ’s nachts flink af, worden de druiven niet gekookt. Zo blijven ze fris, en kunnen ze veel fruit en aroma’s ontwikkelen. Dankzij de bodem bevatten de druiven ook veel zuren en mineralen, deze brengen het rijpe fruit perfect in balans.
Bovenin Italië ligt het gebied Alto Adige, oftewel Südtirol. Ze spreken er voornamelijk Duits. De Südtirolers vinden trouwens ook niet dat ze bij Italië horen, het gebied heeft zelfs de status van vrijstaat weten te verwerven. Dit heeft ze geen windeieren gelegd, voor veel zaken zijn ze nu niet meer afhankelijk van het rommelige en chaotische Italië. In Südtirol doen ze alles met Noord-Europese schwung. De streek ziet er aangeharkt uit en men heeft er een Duitse mentaliteit van gründlichkeit en pünktlichkeit. Südtirol ligt langs twee rivieren, de Isarco en de Adige. Deze komen samen in stad Bolzano. Als wijngebied staat Südtirol bekend om zijn frisse, witte wijnen en fruitig rode. Er worden veel bekende, internationale witte druivenrassen verbouwd zoals sauvignon blanc, riesling en gewürztraminer. Maar ook pinot blanc, die noemen ze hier weissburgunder. De rode wijnen zijn van lokale druivensoorten zoals vernatsch en lagrein. Vernatsch is een druif waar men licht gekleurde, vaak eenvoudige rode wijn van maakt. Soms in een blend met lagrein. Deze laatste is een druif die wijnen veel kleur en een pittige, boerse structuur geeft. Ze maken er ook rosato’s van. Daarnaast produceren ze in Südtirol prachtige blauburgunders, oftewel pinot nero.