Druif: 100% Tempranilo Peludo
Neus: Geurige kruiden en bosvruchten, vleugje vanille, mocca en koffie
Smaak: Fijne smaken, bosvruchten vanille, koffie, spijzig
Wijn-spijs: Rijst, pasta, koude vleesgerechten, groentes en zowel wit als rood gegrild vlees, wild, diverse kazen
Temperaruur: Serveren bij 16-18° celcius
Señorio de San Vicente produceert de top Riojawijn van de Familie Eguren. Ook gelegen in het fameuze wijndorpje San Vicente de la Sonsierra. Dit dorpje vormt de kern van een speciaal microklimaat van zowel continentale als mediterrane invloeden. Het landschap varieert hier in hoogte van 350 tot 1200 boven zeeniveau. Deze omstandigheden zijn ideaal voor de druiventeelt. Ook de bodem is van een ideale samenstelling, klei en kalksteen vormen de basis voor een verder arme bodem die echter wel rijk aan mineralen is. De aanwezigheid van kiezels en stenen zorgt voor een perfecte natuurlijke drainage. De topwijngaard in deze streek is La Canoca. Hier staan de druiven voor deze San Vicente. De wijngaard is 17ha groot en de opbrengst per hectare is slechts 26 hl. per aangeplante hectare druiven. In sommige jaren produceert men hier maar 10000 kisten wijn. De wijnen van San Vicente staan al jarenlang aan de top. Diverse jaargangen hebben gouden medailles gewonnen en menig wijnpublicist ziet ze als een der groten van de Rioja.
San Vicente is gemaakt van de Tempranillodruif. De beste druiven van de wijngaard worden gebruikt voor de wijn. De druiven worden per tros geplukt en verder nageselecteerd op de sorteertafel. Hij rijpt gedurende 20 maanden op nieuwe Franse (90%) en Amerikaanse (10%) eikenvaten. Hierna wordt hij ongefilterd gebotteld. Deze volkomen traditioneel gemaakte wijn heeft dan ook een enorme diepgang. De kleur is in zijn jonge jaren kersenrood met hints van robijnrood. De geur beslaat een rijk spectrum en lijkt in zijn jongere jaren veel op die van moderne wijnen. In zijn smaak rijp zwart fruit, een vleugje kruiden, cacao, "roasted tones", mineralen, prachtige tannines en een zeer goede afdronk.
Uitstekende combinatie met rood vlees, wild, boeuf bourguignon, paté, jamón en harde kazen.
Nu op dronk, maar kan zich tenminste tot 2026 nog verder ontwikkelen.
De optimale drinktemperatuur voor San Vicente is 16°C.
The Wine Advocate:
"IThe 2014 San Vicente is a single-vineyard Tempranillo from a specific clone of Tempranillo Peludo from a massal selection, matured in new oak barrels (90% French, 10% American) for 20 months. It's very balsamic, with plenty of incense and cigar box aromas, aromatic herbs, forest floor, cured meat and ripe black fruit aromas. The palate also has plenty of spicy flavors and an acid backbone that lifts it up."
Luis Gutierrez, Feb 2018