SCHOLA SARMENTI
Schola Sarmenti is een Coöperatie, opgericht door een aantal kwaliteitsbewuste producenten in het uiterste zuiden van Italië, het schiereiland Salento, met het specifieke doel: het behouden en verder uitbouwen van de culturele en technische nalatenschap van generaties wijnmakers in Salento. Het wijngoed bestaat uit authentieke wijngaarden die deskundige bewerkt en beschermd zijn gedurende de afgelopen 80 jaar.
Alleen autochtone druivensoorten zoals de Primitivo (al meer dan 500 jaar bekend in Apulië) en de Negroamaro (al meer dan 2000 jaar) zijn aangeplant in de wijngaarden van Schola Sarmenti. De opbrengst per ha is hier laag, de druiven worden met de hand geplukt en volgens de modernste technieken verder geselecteerd in de kelder. De wijnkelder is hypermodern en voorzien van de laatste technische snufjes.
Eeuwenoude tradities en moderne techniek komen bij Schola Sarmenti samen en resulteren in prachtige wijnen.
LIANTO PRIMITIVO DEL SALENTO
De Primitivo wordt voornamelijk aangeplant in het zuiden van Italië, in Puglia: de hak van de laars. Een wijnliefhebbende priester, Francesco Filippo Indellicati, ontdekte ergens in de 18e eeuw in zijn tuin enkele takken met smakelijke wijndruiven. Omdat deze druifjes rijp werden nog voordat alle andere dat deden 'doopten' (pun-intended) de priester de druiven om tot Primativus: 'de eersten die rijpen'. De wijn werd hier een hit!
Primitivo en Zinfandel worden vaak in een adem genoemd. Dit komt omdat het in feite dezelfde druif is: beiden zijn oorspronkelijk afkomstig uit Dalmatië en hebben als grootouder de tribidag druif. Zinfandel is de naam die de druif kreeg toen hij naar Amerika emigreerde, Primitivo de naam die de Italiaanse variant kreeg.
Deze sappige druif levert jammige, fruitige en kruidige rode wijnen. Met een alcoholpercentage vanaf de 13,5% tot 15,5% en medium, maar ronde tannines. Een stevige, maar zwoele jongen dus! Van een goede 'eetwijn' tot een glas voor de lange avonden aan het kampvuur… Aroma's van de Primitivo wijnen zijn bijvoorbeeld bramen, pruimen en kersen, proef cacao en pure chocolade, tabak, maar ook teakhout, zoethout en toffee.
De Lianto Primitivo is een van de insiders tips uit het zuiden met zijn harmonische karakter, intense fruit aroma's en uitbundig bouquet van zwarte kersen, bessen en bramen.
Wijn-Spijs: Lekker als apéritief, bij rood vlees, goed gekruid lam of rundvlees en eend. Maar ook bij een gerijpte kaas.